Kolhydrater

Som diabetiker med typ 1 är man inte allergisk mot socker, och man kan ofta få konstaterandet att oj är du diabetiker men vi har inget socker fritt att bjuda på när det vankas tex fika. Som typ 1 diabetiker kan man äta precis ALLT punkt. Det som många gånger skiljer en Typ 2 diabetiker mot en Typ 1 är många gånger med just detta. En Typ 2 tar sällen eller aldrig insulin de har många gånger kvar sin insulinproduktion men den behöver hjälp ibland kost reglerad och ibland med hjälp av tabletter och ibland med få insulin injektioner och ibland nästan som en typ 1 diabetiker. Men Typ 1 och Typ 2 är väldigt olika. Som Typ 1 diabetiker så har man ingen insulin produktion kvar man kan som Gabriel hade/har kvar en liten mängd insulinproduktion kvar vid insjuknandet. Med hade/har skriver jag pga att det är svårt att säga med säkerhet. Troligen har han ingen produktion kvar och äter hyfsat bra. vilket gör att han har en dygnsdos på 19 enheter insulin. Tack vare pumpen är det faktisk väldigt lätt att kolla detta. TANDEM Rocks!!! En väldigt förenklad regel säger att man behöver ca 1 enhet per kilo per dygn. Vilket betyder att Gabriel skulle ligga lite högre. Om det sedan beror på att han inte äter så mycket söta saker eller att han har kvar en del av insulinproduktionen . Det återstår att se. Gabriel väger ju några kilo mer än 19kg.

Nu skrev ju jag rubriken kolhydrater. Den som har lite näringslära i sig inser att det jag började med hänger ihop med det jag kommer nu skriva om. Kolhydrater är kort och gott energi. Allt som har energi i sig kan en Typ 1 diabetiker äta. Men vi behöver insulin till det. Sedan är det kanske inte det bästa att sätta sig framför tvn på lördagskvällen och smäcka i sig ½kg godis…. Jag väljer att dela upp kolhydrater i 2 olika typer snabba och långsamma. Exempel på långsamma kolhydrater bröd med mycket fibrer. fullkorn pasta och till viss del även vanlig pasta. snabba kolhydrater är tex saft, läsk och godis. Behöver man tugga mycket är det oftast långsamma kolhydrater. Men med det sagt behöver man också ta fett i beräkningen. Feta snabba kolhydrater blir mer långsamma. Ett exempel på detta är tex Pizza med en massa ost på. Fettet från osten bildar ett ”skyddande” lager i magsäcken vilket leder till att alla kolhydrater i pizza degen inte går ut i blodet lika snabbt som en ost fri pizza. Så tack vara vår under bara Tandem pump så kan män lägga något som heter förlängd bolus. Bolus är insulin vi ger manuellt via pumpen vid tex mat eller om vi av någon anledning ligger högt och behöver extra insulin. Förlängd bolus är en funktions som tex kan ge 60% av insulin direkt och sedan ge 40% en timme eller 2 senare beroende på vilken mat vi äter. Själv klart kan man ge allt på en och samma gång men då finns risk för först lågt blodsocker och sedan högt.

Tack vare att alla blir mer och mer medvetna om vad vi äter så har livet blivit lite lättare för oss diabetiker. skulle vi vilja ha en glass står i regel hur många kolhydrater det är i glassen på förpackningen. Det ska alltid stå per 100g på alla förpackningar idag i Svergie men det blir vanligare och vanligar att även portionsstolekens kolhydrater även står på förpackning. Som om vi skulle vilja ta en Nogger till mellanmål står det på förpackningen att den innehåller 18g kolhydrater per glass, skiljer sig lite på storförpackning och glassen du köper i kiosken så jag kan ha fel!!! Men då är det bara att knappa in 18 kolhydrater i pumpen och den räknar ut exakt hur mycket insulin du behöver och den tar även med blodsockret så ligger du högt för du extra och ligger man lågt får man mindre insulin för att nå målvärdet.

Så med andra ord Diabetiker kan äta allt bara vi vet hur mycket kolhydrater som finns i produkten. Sedan självklart ska allt ätas med måtta ingen mår bra av ensidig och konstig kost. Kanske ska påpeka att jag inte är läkare eller dietist och kan lågt ifrån allt om mat och hur den enskilde ska behandla sin diabetes vare det är Typ 1 eller Typ 2. Men så här gör jag och vi gör så med Gabriel.

Gabriel älskar Mjukglass!!! Jag kan även tänka mig en och annan 🙂

Om man är intresserad så finns det nu också en kort beskrivning om vilka Gabriel och jag är under menyn

Blodsocker enligt CGM i Skrivandets stund Gabriel 7,2 mmol/l och Henke 7,1 mmol/l

Share