Effekter

Som en diabetiker måste man ju ta in effekter av det mesta man gör. Om jag äter detta, hur mycket insulin behöver jag. Om jag ska gå 6 km hur långt innan måste jag ställa in pumpen på 25% Insulin. För att inte bli låg. Vad händer av kombinationen av dessa två som exempel. Om jag tex tar en bit Choklad så räcker det med att sätta pumpen på 25% när jag går ut eller strax efter pga av effekterna av Basal-IQ. Nu till hösten kommer Control-IQ nästa steg från Tandem för att få en AI bukspottkörtel, och med den lite nya tänk igen. Efter vad jag kunnat läsa mig till så kommer Temp basal finnas kvar i pumpen. Men så länge man har Control-IQ aktivt kan man inte använda sig av Temp basal vid aktivitet. Istället har man en Profil dvs en inställning som säger att dessa kvoter ska vi använda och denna basalen. Sedan samarbetar CGM och pumpen för för att Höja och sänka basalen för att hålla blodsockret vid målvärdet. Om man av någon anledning skulle bli hög så kan system även ge en korrektions bolus dvs en extra dos med insulin. Men man behöver fortfarande lägga in kolhydrater i den så man får en bolusdos vid maten.

Vad har detta för effekter då? På mig personligen tror jag att detta kommer leda till ännu bättre värden och ett jämnare blodsocker. Och i specifika situationer kommer det hjälpa mig hålla en jämnare nivå som kanske har varit lite svårare. Ett av dem lägena är i mitt schackspel. VA? Har schacket en inverkan på blodsockret. Ja det har det. I ett lång parti av schack har jag i regel i början ett blodsocker som stiger, Då är det lite nervositet som höjer det. En bit i partiet när man har koll på så sjunker det igen. Och i slutspelet kan det stiga mycket igen. Då är det adrenalin och nervositet osv som höjer det. Är man stilla sittande så är det ju det känslor bla som spelar in. Och många gånger så sjunker man efter partiet igen, så vidare man inte går och grämer sig över att man skulle gjort det eller det draget och kanske vunnit istället. Här tror jag Control-IQ kan spela en stor roll för mig. För en sak kan jag säga att spela schack med lågt blodsocker det går inte… Gjorde vid en liten blixt turnering i klubben förra säsongen. Jag käkade druvsocker men då det var blixt och hela matchen var över på 10 min så hinner inte druvsockret få tillräckligt med effekt för att hjälpa mig. Missade några vinnande drag och den matchen blev förlust. En liten nackdel är att man får inte ha Mobiltelefoner i närheten och framför allt påslagna när man spelar schack. Vilket leder till att diverse teknik inte fungerar, som att se blodsockret på klockan.

I Control-IQ finns det 3 olika lägen om hur den hanterar Profilerna.

  1. Normal läge den höjer och sänker som basal och ser till att blodsockret håller sig i en bra nivå. Standard läge.
  2. Aktivitets läge då stoppas insulin tidigare och tror jag ser till att målvärdet blir lite högre. För vid aktivitet så kan blodsockret sjunka rätt snabbt och då behövs snävare svängar.
  3. Viloläge i denna så är det mindre faktorer som gör så att att blodsockret går upp eller ner man använder normalt ”snällare” kvoter. Vid korrektion av höga blodsocker tex. Vilket betyder att basal höjning/sänkning inte är lika aggressiv.

Detta tror jag kommer kunna hjälpa Gabriel med både med Viloläget och Aktivitetsläget. För när han är aktivt kan det går väldigt fort ner. Det syns tydligast när det är snabba vändningar här hemma som ena stunder spelar han TV-spel och nästa så cyklar dem järnet runt kvarteret. Eller i skolan där man går ut på rast och de springer tafatt.

Så detta ser jag fram emot, och har högs förväntningar på det.

Blodsocker enligt CGM i skrivandets stund Gabriel sensorfel. Henke 5,7 mmol/l

Share