Nattliga eskapader

Som diabetesförälder märker man snabb att långa sovande nätter kommer det bli få av. Tror Åsa jag har fått kanske 5 nätter utan störning sedan Gabriel fick sin diabetes. Och då är det ändå väldigt många nätter som Gabriel legat perfekt i blodsocker hela natten. För det är just blodsockret som väcker och håller en vaken. Hur hänger då detta ihop. Jo så här är det. Många gånger är det tekniken som strular. Inatt som exempel har Gabriel legat på ett blodsocker som varit över 5,2 mmol/l och inte över 8 nån gång innan klockan 8 men se kurvan nedanför.

Men som ni ser är det nergångar som är nere på gult och avbrott. Dalgångarna beror på att Gabriel har lagt sig på sensorn och så får man ett falsk larm. Och trotts att det är falsk larm måste man ju kolla. För även om Tekningen SKRIKER VARG, så kan man inte tröttna och strunta i att 3 olika telefoner och några klockor varna om lågt blodsocker. För en dag kommer stunden då han verkligen är jätte låg och det behöver åtgärdas. Men med ärlighetens namn så händer det att vi kan sova igenom de första larmen. För det går ändå att sätt olika styrka på larmen och en liten känning på kanske ner till 3,5 mmol/l klarar pumpen av själv. Genom att stänga av insulinet en stund till kurvar börjar stiga igen. Och ja det gör den även på falsk larm.

Och med det då vi inte har Gas på pumpen än, gör ju att Gabriels perfekta värde denna natten börjar stiga när det är många falsk larm. För så fort blodsocker sjunker i CGMs värde säger pumpen stopp och försöker hindrar blodsocker sänkningen. Sedan har vi ju haft korta sensor fel i natt. och de beror denna gång på just snabba blodsocker förändringar. Så CGMen blir lite förvirrad. Det ska inte gå att hoppa upp och ner så mycket blodsockret som den gör vid compresion low. Vi har ju haft några dagar med sensor fel pga att Gabriel dricker lite för lite vatten. Men i går fick vi i honom tillräckligt. Som diabetesföräldrar blir det nätter med lite (mycket) mindre sömn. Men var gör man inte för att lillprinsen ska ha det bra….

Blodsocker enligt CGM Gabriel 8,1 mmol/l Henkes 6,7 mmol/l

Share