Druvsocker

Som diabetiker behöver man många gånger försöka följa med i utvecklingen för att kunna få den bästa vården eller kunskapen om den bästa vården. Man måste ibland själv söka efter fakta som kan hjälpa en framåt och få ett bättre och stabilare blodsocker. Sedan Gabriel fick sin diabetes har jag fått massor med ny kunskap och tänkt kring diabetes. Som jag inte hade kanske 100% koll på. En av de sakerna är en så basaktigt sak som att kunna räkna ut hur mycket man ska äta och vad man ska äta för att häva en känning. När jag fick min diabetes 1989 så använde man druvsocker absolut. Men minst lika vanlig var att man fick ta en smörgås och ett glas mjölk vilket idag är ett stort NO NO. Varför är det så? Jo om vi börjar med mjölk så finns det som ni vet fet i det, fet har den egenskapen att bilda ett ”skyddslager” i magsäcken när man dricker det. Det lager låter inte mjölksockret som finns i mjölk tränga igenom lika snabbt. vilket leder till att det tar längre tid att få upp blodsockret. Lika så dant med en smörgås. Den ska tuggas och sväljas och sedan bearbetas så det blir energi som kan smita ut i blodet. Det tar ju också lång tid. Där skiljer sig tex druvsockret. Druvsockret är lättlösligt och drickerman tex vatten samtidigt som man tar det så går det jätte snabbt ut i blodet. Lika sådant med Juice och Saft. Produkter det är mycket socker i som snabbt kan komma ut i blodet. Men lite svårare att beräkna korrekt.

För så här är det en dextrosol tablett har 3 g kh i sig. För att höja blodsockret 3-4 mmol krävs 1 druvsocker tablett per 10 kg så för Gabriel som väger ca 27 kg och och ligger på 3,9 behövs en druvsocker tablett för att han ska hamna på mål värdet som är ca 5 mmol/l skulle han vara på tex 3mmol/l så behövs istället 2 druvsocker osv. Men nu räknar vi enbart med blodsockret höjning inte ev aktivitet. Så har han raketskorna och leker tafatt behövs det några extra tabletter för att hålla honom runt 5. Jag då jag väger dryga 90kg, jo jag är något överviktigt men jag är på väg ner har varit på 110 kg och vänt. 😛 Låt säga att jag ligger på 3 och vill upp till 5 det är 2mmol/l uppåt 1 tablett höjer 20 kg av mig ca 2 steg vilket betyder att jag behöver äta 4-5 druvsocker tabletter för att nå mitt mål. Vi vet ju då att 1 druvsocker är 3 kh så jag behöver 12-15 g kh för att nå målet. En smörgås är ca 15 kh varför tar jag inte det då? Nu är vi tillbaka på första stycket igen. Tekniskt sätt skulle det går jätte bra att ta en smörgås men det skulle ta 30 min att komma ur känningen. tar jag druvsocker är jag ur den på 5 min. och sitta och vänta i 30 min på uppgång är inte lätt, när man är skakig, kallsvettig och kanske lite arg och förvirrad. Så då tar man ett glas mjölk också…NEJ NEJ det var ju inte bra. Det skulle vi ju inte heller ta… Men nu hade jag ju känning och då blir man lätt förvirrad… Vad händer nu då? Nu sätter Kolhydraterna fart efter 30 min och jag stiger som en raket på nyår. Och får vad man kallar en rekyl effekt, jag blir hög efter känningen. Så här var det hela tiden under min uppväxt, men även under senare år. Till Gabriels sjukdom lärde mig hantera min diabetes bättre. Nu går jag omkring med 2 druvsocker paket i fickan hela tiden för man vet ju aldrig när det kan behövas, och jag slipper rekyleffekterna. Så tack Gabriel för du låtit mig bli en bättre diabetiker. 🙂

Blodsocker enligt CGM i skrivandets stund Gabriel 6,4 mmol/l och Henkes 9,3 mmol/l

Share