Konsten att få ett bra blodsocker!

Som jag har varit inne på tidigare i denna lilla blogg är ju målet för varje diabetiker att hålla en jämt och stabilt blodsocker. Målet från vårat sjukhus är att ligga mellan 4-6 mmol/l Men vi som föräldrar och jag som ”gammal” diabetiker tycker nog ett mål 4-8 mmol/l är mer realistiskt. Men vill ju ha ett blodsocker som är som en stenpir helt enkelt med så få toppar och dalar det bara går. Men vad får det kosta att uppnå ett sådant blodsocker? Hur gör man. Eller ska vi kanske börja med hur gör man inte. Man kan INTE sluta äta och ta mindre insulin, eller ta mindre insulin för att man tränar så mycket och helt enkelt inte kan ta insulin för då får man lågt blodsocker. Det som händer då är att man bildar svält ketoner. Som Typ1 Diabetiker måste man tillsätta minst 0,5 enheter insulin per kroppsvikt per dag. Då är detta en Typ1 diabetiker som har haft sin diabetes ett tag och inte har någon insulinproduktion kvar.

Så steg 1 för att få ett bra blodsocker är att ta insulin. Mängden insulin avgörs på aktiviteter, typ av mat bla, men även hur dina känslor ligger är du stressarad, arg, eller kanske ledsen. Allt detta ska man ta i beräkning av insulin mängd. Men även hur länge sedan man tog senaste sprutan, har man korrat (fått ner ett högt blodsocker)

Steg 2 Äta rätt och regelbundet. Vikten av att äta regel bundet är det som jag sett under min tid något som är väldigt, väldigt viktigt. Jag äter min frukost alltid mellan 6:15 och 7. På helger kan man skjuta fram det lite gran men då hamnar jag ofta lågt och så får man sämre värden redan från start. Vad innebär äta rätt då? jag äter i regel vaniljkvarg till frukost tillsammans med lite hallon som jag snabb tinat från frysen. Vill jag lyxa till det tar jag lite blåbär som Åsa plockat. För delen med Kvarg gentemot till exempel Turkisk yoghurt. Är att jag tycker den är godare. jag vet många diabetiker som skulle föredra yoghurten pga. att det är fett och det sägs att den ger mättnadskänsla. Men med det kan man vända på det vill jag känna mig mätt till kl 12 -13? Vilket jag gör med Yoghurten? Nej för då kommer jag ifrån regelbundenheten och missar ett mål. För känner man sig mätt så tar man inte ett litet mellanmål på förmiddagen. För som Typ1 bör man äta Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, och kvällsmat. Ja det är mat väldigt ofta. men det behövs för ett jämnt blodsocker. Men med att vi äter så många mål kan det också behövas tänkas hur mycket man stoppar i sig. Man ska inte äta skogshuggar portioner av alla eller ens något mål. Mindre mål men ofta. Och detta är nog något som alla människor skulle må bättre av stressa ner och sätta sig och äta 5 mål mat om dagen. Fråga vilken dietist, elitidrottare vad som är viktigt utöver själva träningen. Jo att äta rätt och regelbundet.

Steg 3 Planera planera och åter planera. Vad kommer jag göra om en timme vad händer om 3 timmar vad händer i eftermiddag osv. Vikten av att planeras märks tydligast när man är aktivt vilket är något man bör vara varje dag. Jag går i regel min riktigt långa hundpromenader framåt kvällen vid 19-20 tiden igår gick jag lite tidigare och var ute redan vid.17:20 vad händer då. Jag hade inte planerat för det utan tagit mitt insulin som vanligt vid middagen 16:00. Jag låg lite högt i och med att det var precis efter maten men hade börjat sjunka 8,2 mmol/l efter mindre än 1 km ligger jag på 6,2 mmol/l Pumpen har stängt av sig. men det räcker inte utan jag måste tillföra med energis. Börjar tugga druvsocker. Blodsockret fortsätter sjunka och jag äter mer druvsocker. När jag kommit hem igen efter 1 timme och 15 min. så har jag ätit mer än 1 pkt druvsocker och varit nere på 2,7 mmol/l i blodsocker enligt CGMen. När jag kliver in är jag på 4,9 mmol/l igen. Men det är ju inte optimalt att trycka i sig sådana mängder druvsocker även om det ibland är nödvändigt. hade jag planerat bättre så hade jag hoppat över 20-30 Kh på middagen och på så sätt varit kanske lite högre vid start men hållit mitt blodsocker ett stabilare hela runden utan att behöva tillgripa druvsocker. Det är denna delen som gör att Gabriels blodsocker svårare att hålla stabilare. Som barn vet man ju inte vad man vill gör ena stunden till nästa. Jag går ut och hoppar nu. och så ligger han på 4,5 mmol/l vilket är ju toppen men studsmattan gör att blodsockret rasar, så av med pumpen är ändå inte bra att hoppa med och ta 3 druvsocker. och så går det 2 min och han är inne igen. Nä det var inte roligt vi kan väll spela schack istället. Men du tog ju 3 druvsocker…. på med pumpen ta lite extra insulin så han inte blir hög och spelar schack. Med pojken Pling plongdet ringer på dörren nu kommer kompisen som vill hoppa studsmatta och de går ut och studsa igen. av med pumpen i med druvsocker. Efter en timme och några druvsoker till tillsammans med saft så kommer barnen in med visserligen bra blodsocker. Men det har varit lågt och gott upp och lågt igen. bara för att det är svårt att plenara hur och vad han vill göra….

Steg 4 Planera för det värsta hoppas på det bästa. Alltid ha med sig en plan på vad händer om detta tillstöter. Kan var en sådan enkel sak som att ha ett par extra druvsockerpaket i bilen om man skulle hamna i en bilkö. Eller ha med sig en extra smörgås ifall man är lite mer aktivt när man åker kickbike i betongparken.

Blodsocker enligt CGM i skrivandets stund Gabriel 5,5 mmol/l Henke 7,0 mmol/l

Share