Tillbaka igen!

Vi har internet igen, så efter 5 lååååånga dagar är vi tillbaka igen. Dock kanske inte starkare. För denna veckan har det varit lite berg och dalbana med Gabriel blodsocker. Anledningen till detta är nog en kombination av många faktorer. Troligen har hans växt period gott i dvala. Han var sjuk förra veckan och behövde mer insulin än innan. Sedan kan ju faktiskt frustrationen av att inte ha internet och tv också bidra till sämre blodsocker.

Var gör vi nu för att få detta rätt igen. Jo vi kollar mer blodsocker än vanligt för CGM hänger ju inte med vid snabba svängningar. Mer planering, för att undvika många låga värden får vi minska på korrektion doserna av insulin. Vi samlar på information. För att hitta rätt kvoter på hans insulin igen. För normalt så räknar man ju 500/ dygnsdosen för att få fram hur mycket 1 enhet tar hand om i kolhydrater. Men det är ju inga jätte skillnader om han har 17 enheter i dygnsdos eller 19 enheter, Det är ju bara en skillnad på 3 kh dvs en druvsocker per enhet. Men om han haft lite högre doser på grund av sjukdom och och att han växt mycket kan dygnsdosen varit uppe i 23-24 enheter och då blir det ju lite skillnad mellan tex 17 och 24 det är en skillnad på 9 kh per enhet. Nu är det en massa krångliga räkne sätt men väldigt förenklat kan man säga så här 2 rostmackor är 30kh behöver gabriel en dryg 1 enhet eller 1,5 enhet insulin för den. 30kh är en rätt normal måltid för Gabriel vare sig det är Frukost lunch eller middag. Får då Gabriel i sig 0,5 enheter för mycket varje måltid blir det ju alldeles för mycket insulin. Just nu blir det mer och mer åt 17 kh men man bör ju inte ändra för mycket på en och samma gång. Då blir ju han bara hög istället. Nu har jag mest titta på kvoter, men jag behöver nog gå in och ändra Basalen en del också. Så mer om detta inom kort jobbet pågår för att hitta tillbaka till stenpiren 😉

Blodsocker enligt CGM i skrivandets stund Gabriel 5,2 mmol/l och Henke 10,3 mmol/l

Share