Schack

Idag står det schack på mitt schema. Nybro schacksällskap firar 110år. För 2 veckor sedan hade vi en schacksimultan mot Franko Lukez. Idag är det en handikapps turnering. Det blir ca 6 partier vardera med tids handikapp dvs man får tid efter ranking vilket betyder att ju högre ranking man har desto mindre tid får man. Möter man en person med ranking som är mindre än 100 poäng ifrån från man samma tid. Vad har detta med min och Gabriels diabetesblogg att göra då? Jo schack är lite intressant just när det kommer till blodsocker. Schack är ju väldigt stilla sittande men om man analyserar en blodsockerkurva under ett parti och det syns mer på ett långt parti dvs med 1,5 timmes speltid per person. I början på partiet är man lite nervös och ni som läst bloggen vet att stress och nervositet höjer blodsocker. När man sedan är i mitten av partiet framför allt om man har flyt och det går som man vill sjunker det igen. Men när man närmar sig slutet skjuter det fart igen, framför allt om man spelar mot en högt rankad spelare och man kan ha chans att vinna.

Tyvärr får man inte använda diverse hjälpmedel som mobiltelefon och hålla koll på blodsockret då det före kommit väldigt mycket fusk i schack där folk springer på toa och analyserar partiet och letar fram bästa draget via en schackdator. Varför är det då viktigt att hålla koll på blodsockret under ett parti. Om man skulle bli låg under partiet så kommer men näst intill säkert att förlora. För lågt blodsocker ger ju kortslutning i hjärnan. Många gånger tänker man ju några drag framåt i tiden. Så med lågt blodsocker vore det som att ge bort vinsten. Just idag kommer det kanske inte riktigt ha lika stor effekt då matchtiden är maximalt 40 min per parti.

Vad gör Gabriel en dag som denna då? Resten av familjen ska ut i potatisåkern ute i Brixslätt och skörda potatis. Det tycker jag låter som en bra familj indelning Gubben spelar schack och rester står i en åker med jord upp över öronen. Sedan blir det en tur till Öland där det finns en 18 åring att fira. Så denna höstlördag kommer det hända mycket.

Blodsocker enligt CGM i skrivandet stund Gabriel 7,9 mmol/l & Henke Sensor uppvärmning

Share