Skitförälder?

Som diabetesförälder har man ju ett ansvar att se till att barnets diabetes hålls stabilt, gör man misstag? Självklart gör man det, men när det lite större misstagen dyker upp kan man som förälder känna sig som en fullständig skitförälder. Vad är det nu som hänt då? I lördags var ju jag och spelade schack och resten av familjen stod i potatisåkern och såg till att vi fick potatis stora som lastbilar i källaren. Efter det blev det direkt en resa till Öland för en födelsedag. Gabriel hade lite svajigt blodsocker dels efter potatisåkern dels efter en massa bus med äldre kusin och bonus kusiner. När vi kommer hem ligger han rätt bra i blodsocker. Så långt bra, man gör den vanliga kollen innan han går och lägger sig så att allt är som det ska. Men vi missar kolla en sak….

Gabriels mobiltelefon hade enbart 2% batteri. Det går ju lite extra batteri en normalt för att blåtands anslutningen söker var 5 min i 20-120 sec efter våra CGMs. Vi förlitar ju oss på Gabriels telefon sak skicka värden vidare till våra följa telefoner och larma som sedan larmar om det är något tokigt. Men 2 % hade ju knappas räckt för en oanvänd telefon att hålla sig vid liv över natten. Både Åsa och jag var rätt slutkörda dels efter schack dels efter potatisen, åh ja just det vi är diabetesföräldrar också, lider av kronisk sömnbrist pga alla nätter man får dubbel kolla, fixa larm osv. De nätter som vi båda har sovit hela natten utan att behöva kolla Gabriel är kan en enarmad man räkna på fingrarna. Så den enda gång jag glömt kolla hans mobil får han en känning som Basal-IQ tog över 6 timmar att åtgärda.

Jag sov för en gång skull som en stock från 22:00 till kl 5 då jag vaknar till och kolla min mobil för att se så allt är lugnt med Gson. Ser att vi inte fått någon data från Gabriel på 363 min, konstigt tänker jag och går upp och kollar hans pump han har en rödlinje som markera lågt blodsocker sedan ca 23:00. Basal-IQ har gjort det den kan. Kroppen har ju gått in i självförsvar och jobbat för att få blodsockret i hans lilla kropp att gå upp. Han flyter i en pöl av svett. Ger en druvsocker och mäter sedan hans blodsocker, ligger på 4,8 mmol/l Hans lilla kropp har tillsammans med pumpen jobbat som en tusan och lyckats med den inte ska behöva göra. Fått upp ett blodsocker som varit nere på under 2,2 mmol/l under natten. Allt gick bra men man känner sig som en dålig förälder som inte ens kan hålla koll på ett batteri.

Blodsocker enligt CGM i skrivandets stund. Gabriel 5,1 mmol/l Henke 8,9 mmol/l

Share