Effekter av olika saker

Diabetes kräver ju sin planering som jag skrivit om innan. Men för att kunna planera de olika effekterna för olika aktiviteter måste man också förstå vad som händer i kroppen när man gör olika saker. Tar man en promenad på 30 min är ju inte lycka energikrävande som cykla i 20 min eller hoppa studsmatta i 15 min. De 2 grejer som gör mest effekt på Gabriel just nu är ju simning och studsmatta. Sedan han tog steget och slängde puffarna tidigt i sommar så har våghalsen fått nya effekter av sin bad aktiviteter. Just nu handlar det om att hitta rätt mängd insulin och mat för de aktiviteterna. För det är ju så att när man simmar används ju en stor mängd muskler som inte kom till användning när han plaskade med puffar. Nu arbetar ju alla lemmar mer än när han förlitade sig på sina puffar skulle hålla honom över vattenytan. Sedan har det varit lite stökigt senaste tiden även om han har ett bra medelvärde just på blodsockret så sticker det iväg ibland som en raket en kort stund och så dimper det lika fort igen.

Hur löser man detta då? Det gäller att hålla koll på blodsocker titta på trender. Är det alltid högt blodsocker vid den tiden är det alltid lägre vid den tiden. är det en trend som visar sig så kan man ändra på Basal insulinet är det ingen trend och mycket svajighet så är det troligen kvoterna som spökar, och i värsta fall handlar det om både och. Och gör man bara en liten ändring så kan det ta några dagar innan man ser effekt av det. Målet är ju att bygga stenpirar morgon, middag, kväll och natt. Men då han växer som ett ogräs i jordgubbslandet. Spelar ju det också in väldigt mycket. En stabil familjesituation är ju också underlättande. För känslor har väldigt stor effekt på blodsockret. Men ett stort problem fortfarande är fiber framförallt från grönsaker. Man får hota och locka för att få i honom minsta lilla bit av morrot.

Dagens text är idag skriven ute i det fria på altanen då gäller att ta tillvara på den lilla sol som ännu tittar fram!

Blodsocker enligt CGM i skrivandets stund Gabriel 7,5 mmol/l & Henke 6,8 mmol/l

Share