En vanlig dag med 2 st Typ 1 Diabetiker

Jag kommer här berätta om en vanligt dygn för 2st typ 1 diabetiker en pappa och en son. Dygnet pågår från 00-24 en helt vanlig dag. Riktvärdet på ett blodsocker bör vara 4-8 mmol/l

Kl 01:03 Telefonen tjuter nattens första larm CGM (continus glukos montior) larmar om lågt blodsocker på sonen CGMen säger 3,8 mmol/l Insulinpumpen borde klara av att häva den delta värdet ligger enbart på -0,1. Bekräftar larmet och försöker somna.

Kl 03:27 jag vaknar av vibrationer från min insulin pump 10,3 mmol/l säger min CGM behöver korriskera mitt blodsocker med extra insulin. Tack och lov för pumpen som räknar ut att jag behöver 4,27 enheter för att nå målvärdet på 5 mmol/l. Tittar på telefonen så att sonen blodsocker har gått upp hans CGM visar en stabil kurvar på 4,8 mmol/l Perfekt!

Kl 05:30 jag stiger upp och börjar göra mig iordning.

Kl 05:45 går jag upp till sonen för att dubbelkolla CGM med ett stick i fingret så att den stämmer och ge honom dagens första insulin dos. Sticker i fingret blodsockret ligger på 5,8 mmol/l och CGMen visar 5,6mmol/l med en lätt ökning uppåt. Toppen den stämmer idag. Gabriel börjar vaknar och jag ger honom insulin värt 28 kh i hans pump. Säger till honom att blodsockret ligger bra så han får inte dra benen efter sig idag för då blir han låg.

Kl 05:55 kaffe sätts på och jag fixar fram frukosten till Gabriel och mig. Får larm från min pump att det är dags att byta insulin. Plockar fram alla saker som behövs för att kunna byta insulin på mig, då får jag ännu ett larm om att CGMen har gått ut. Det har gått 10 dagar sedan senaste bytet. Ännu en grej som måste bytas.

Kl 06:15 Frun kommer till köket och börjar fixa sin frukost som hon ska ta med till jobbet och äta där. Då ropar Gabriel från övervåningen -Vi måste byta insulin idag pumpen har larmat. -Okej säger jag men du måste börja äta nu det är 30 min sedan du tog insulinet. -Jag är på väg pappa! Frågar frun om hon hinner med insulin byte innan hon behöver åka då jag själv har 2 byten att göra.

Kl 06:30 Insulin byte förbereds av mig och frun och larmet går Gabriel har blivit låg CGM visar 3,9 mmol/l. -Okej det var för att du var lite seg att komma ner och börja med frukosten idag. Det stiger snart.

Kl 06:45 jag har precis fått bytt insulin i min pump och startat en ny CGM på mig. Frun byter insulin i Gabriels pump och sticker honom. Jag går igenom Gabriels skol/diabetes väska. Dubbel kollar så det finns minst 2 pkt druvsocker. Kollar så det finns teststickor till blodsockermätaren och att saft flaskan är fylld. Packar ner en smörgås till mellanmål.

Kl 07:00 kollar Gabriels CGM så att han stigit så att jag kan ta en promenad med Hunden. 5,3mmol/l med pil uppåt. Mäter ett blodsocker på mig själv i och med att jag ska ut och gå. 7,8 mmol/l Men då CGM inte är igång än pga av 2 timmars uppvärmning vet jag inte om jag är på väg upp eller ner men borde vara på väg upp så nära efter frukost.

Kl 07:20 jag har nästan kommit hela morgon rundan runt men känner att blodsocker inte ligger bra, känner mig låg. Tittar på min smart klocka och ser att Gabriel ligger på avstannde 7,8 mmol/l och ser att mitt värde är över en timme gammalt. Visst ja jag bytte ju CGM sensor. Tar 3 druvsocker för att motverka troligt lågt blodsocker.

Kl 07:30 Mäter ett blodsocker på mig själv ligger på 4,0mmol/l tänker okej då var det en känning lägger in att jag ska mäta igen om 15 min så att jag inte fortfarande är låg när jag ska skjutsa Gabriel till skolan.

Kl 07:45 Blodsocker 4,9 mmol/l Perfekt!

Kl 08:10 Skjutsar Gabriel till skolan dubbelkollar CGM på Gabriel så att ligger bra. 5,1 och på väg neråt. Ber honom ta en druvsocker så han inte blir låg på den lilla rasten innan skolan börjar.

Kl 08:15 Pratar med Gabriel resurs i skolan. ”Lämnar över” ansvaret till henne. Diskutera ev situationer som kan dyka upp under dagen. Men inte så mycket att prata om idag då allt stämmer för en gångs skull.

Kl 08:30 Mäter Blodsocker för att se att min ny startade CGM stämmer. CGM visar 6,8 mmol/l på väg ner med 0,1 Stick i fingret visar 6,0 mmol/l stämmer tillräckligt bra 😉

Kl 09:20 får larm om att Gabriels CGM inte ger något värde. För i samma veva ett sms från resursen att Gabriel CGM lagt av och de kommer sticka i fingret till den för hoppnings vis hoppar igång. Tur man har en bra Resurs i skolan!

Kl 11:30 Lunch på stan mäter ett blodsocker i fingret så att CGM verkligen stämmer när den är ny när jag ska ta insulin till maten. CGM visar 7,6 mmol/l stabilt med pil åt höger fingret visar 5,2. Tur att jag mätte ändra dosen i pumpen så det stämmer med det verkliga blodsockret. Hade jag tagit insulin med blodsocker värdet på 7,6 hade jag blivit låg troligen 1 timmer efter lunch.

Kl 13:00 kollar min CGM som visar 5,3 mmol/l om det skiljer lika mycket som innan lunch så har jag alltså känning. Lika bra att sticka en gång till för säkerhets skull för det känns inte som jag är låg. Fingret säger 5,5 mmol/l. Toppen då kanske det stämmer nu.

Kl 13:30 hämtar Gabriel i skolan. Pratar med resursen. Gabriel CGM hoppade igång igen vid 11:45 vilket var lite tur för hans blodsocker hade sjunkit med en jätte fart. De hade fått för sig på lunchrasten att springa som galningar och han åt jätte mycket pasta som inte tas upp kroppen så snabbt och och det blev helt enkelt för mycket insulin och spring på samma gång. Fick ge 3 druvsocker för att stanna av nedgången på blodsockret men vi fick stopp på den innan CGM visade under 4. Det är toppen med en CGM som funkar och man kan sätta in åtgärder tidigt så att lågt och högt blodsocker kan undvikas.

Kl 14:15 Mellanmål. Pappa jag tänkte led med med xxx sen vi ska spela mincraft det är väll okej. Absolut det är klart. Ni ska inte börja med någon lek ute då? Med tanken på maten nu och insulin osv. Nä vi pratade om Minecraft i skolan så det blir det först.

Kl 14:30 Minecraft spelas med kompisen men efter 5 min kommer de ner. -Vi vill inte spela mer vi tänkte gå ut och cykla istället. Okej då får vi sätta i gång en Tempbasal (grundinsulin) med tanke på att du precis åt, och aktiv insulin osv. -Okej blir 25% bra? i en timme? -Det blir perfekt. Har du telefon och druvsocker på dig? -Japp

kl 14:50 ser att Gabriel CGM rasar Dubbel pil neråt. Ringer Gabriel på telefon -Har du sett att blodsockret sjunker nu. -Nä vi cyklar och har roligt. -Härligt men du får nog ta druvsocker nu för du rasar ner i Blodsocker du låg på 7,9 mmol/l för en kvart sedan men är på 4,2 nu. – Hur många? Ska ni fortsätta att cykla? -Ja. -Ta 3 st då?

Kl 14:55 Gabriels CGM visar 3,1mmol/l Jädrans vad han sjunker. Is i magen eller ringa/söka upp honom….

Kl 15:00 Gabriels CGM visar 3,1mmol/l Hmm stannade av. Men vill ju att det ska stiga.

Kl 15:05 Gabriel CGM visar 3,8 mmol/l Då rycks dörren upp. -Kan vi få en glass? -Vad ska ni göra efter glassen? – Troligen cykla igen. -Okej ta inget insulin till glassen om ni ska cykla igen.

Kl 15:10 Gabriels CGM visar 3,9 mmol/l tur att de äter glass nu då när uppgången av blodsockret stannar av igen.

Kl 15:20 Gabriel CGM visar 4,2 mmol/l -Vi sticker ut och cykla igen. – okej men sett pumpens tempbasal igen på 25% igen.

Kl 15:45 Gabriel CGM visar 4,8 mmol/l bra blodsocker med en glass i magen utan insulin.

Kl 16:30 middag åter igen vad ska ni göra efter maten? Spela Minecraft och ni ska inte ut och cykla igen? -Absolut inte! Räknar kolhydrater och tar insulin och dubbel kollar att inte Tempbasal är igång. CGM visar 4,3 mmol/l. Jag dubbel kolla min CGM med ett stick i fingret då den brukar vara igång och stämma nu. Det gör den båda två visar 6,8 mmol/l med ett delta värde på 0,0 då stämmer det nog. räknar bort 15 kolhydrater på min insulin dos då det är dags för en lång promenad med hunden.

17:15 Min CGM visar 8,7 på väg uppåt och jag börjar gå på min timmes långa hundpromenad. Innan har jag dubbel kollat att jag har druvsocker och ett äpple med mig.

17:30 CGM på mig visar redan 7,8 mmol/l nedgången är ett faktum tar 2 druvsocker och börjar äta på äpplet. När man är aktiv är det vigt att inte låta det gå så långt att man blir låg under aktiviteten.

17:40 6,6 visar min CGM fortsatt neråt. Får larm om att Gabriel är låg också men ser i CGM appen att Frun har doserat med lite druvsocker. Efekten av Cyklingen håller Gabriel låg fortfarande trots att det snart är 1,5 timme sedan aktiviteten tog slut.

17:50 5,2 Medgången har ökat lite tar 4 druvsocker för att få det att stanna av ock kanske öka lite.

17:59 larm om lågt blodsocker på mig denna gång 3,9mmol/l har snart gått klart har bara 1 km kvar tar 3 druvsocker till.

18:05 Min CGM visar fortfarande 3,9mmol/l det har stannat av och kommer med största sannolikhet att öka.

18:30 Mitt Blodsocker har vänt och jag ligger på 5,8 mmol/l Gabriel är på väg att bli hög 8,9 mmol/l

19:13 Får larm att Gabriel ligger högt 10,3 Ber honom korriskera med halva förslagen dos i pumpen då cyklingen fortfarande kan spöka.

19:40 Kvällsmat Gabriel CGM visar 9,9 mmol/l och min 6,5 mmol/l

21:00 Gabriel sover sedan 45 min och CGMen visar på 9,6 mmol/l Jag ligger på 7,2 mmol/l

23:17 Telefon larmet tjuter. Har sovit ii ca 45 min Gabriel CGM visar 3,9 och kraftigt neråt. Stiger upp och stiger upp och sticker honom i fingret Blodsockret visar på 2,9 mmol/l Kommer på att att vid kvälls maten att vi glömde räkna bort korriskerings dosen som vi halverade vid 19:13. Ger honom 2 druvsocker medans han fortfarande sover. Väntar i 15 min så att jag ser att han inte ligger lågt igen innan jag försöker somna om.

Det larmar ytligare 3 gånger den natten med lågt blodsocker men den sista var ett falsk larm för han låg på sin CGM sensor som då visar lägre än verkligheten.

Share