Delta, CGM förklaringar

Den frågan på mina quiz som flest har svarat fel på och då även diabetesföräldrar, är mina frågor om Delta värde och då tänkte jag försöka förklara dem lite. Frågorna det gäller är

Delta värdet från CGM visar -2,5 mmol/l blodsocker på 9,1mmol/l när bör åtgärd sättas in?

och

Diabetikern har en CGM (Continuas Glukos monitor) som visar ett värde på 5 mmol/l och ett delta värde på -1,0 mmol/l är personen i fråga då låg?

Delta värdet är ju skillnaden mellan de 2 senaste mätningarna från CGMen så ligger blodsocker på 4,3 mmol/l och delta värdet är -0,2 Så betyder det att blodsockret har sjunkit från 4,5 mmol/l. Varför anser då jag att denna information är så viktigt. Det blir mycket lättare att ta ett klokt beslut på datan som ges. Titta på följande bilder.

De första 2 bilder när från samma tillfälle med mitt blodsocker där jag gått från ett högt till ett lågt. Men enligt informationen på första bilden hade jag direkt gett druvsocker för att hindra lågt blodsocker. Tänkt på det att CGM ligger ca 15 min efter i tiden och ser man bara den uppgiften så borde jag vara låg. Men tar vi in all information på bild 2 så kan jag vänta för delta värdet visar -0,06 dvs helt avstannade och framför allt informationen är 3 min gammal och jag kommer få ny information om 2 minuter. På Första bilden finns ingen sådan data varse sig hur länge sedan uppdatering delta utan enbart en massa prickar och pillar som går snett nedåt. Man kanske kan se en lätt avstanning när man tittar på prickarna. I detta läge hade jag inte tagit något druvsocker och blodsockret steg sedan till 4,9 mmol/l så tack vara den mer informativa information om deltavärdet och tidpunkten kunde jag ta rätt beslut. För sä här är det ju med diabetes ju tidigare du kan analysera informationen korrekt desto bättre blir det. Den första bilden är från Dexcoms orginal app och den andra är från xDrip. Just nu använder jag båda för att få så lite störningar i min smartklocka när jag vill visa både Gabriel och mina värden samtidigt. Så jag har Dexcom som uppsamlar och xDrip på följar funktion. På en och samma telefon.

På Nightscout som vi använder till Gabriel för att all personal som behöver det i skolan samt Gabriels vänners föräldrar ska kunna följa och ge instruktioner beroende på situationen. där ser informationen ut så här.

Här finns all information om blodsockervärde delta (+0,2) ålder på värdet osv allt finns. Gabriel har vi xDrip på som samlare och som vi och följer i xDrip samt skickar det vidare till Nightscout. Och ja jag har 2 olika versioner av xDrip för att kunna följa både mig och Gabriel och få så mycket information som möjligt. Har det till och med Widget på telefonen så får lite information om värdena så fort jag öppnar telefonen. Har även informationen på låst skärmen.

Och det viktigaste att komma ihåg är ju att värdena är 15 min gamla. Så med kraftiga delta värden som tex -1,3 så ligger troligen värdet 2,6-3,9 mmol/l lägre än vad värdet på CGM visar.

Så svaret på båda frågorna i quizet och längst upp i texten är att åtgärd måste sättas in direkt. Nu tack och lov är ett delta värde på -2,5 mmol/l inte så vanligt. Men det har hänt när man gjort en räkne miss eller liknade.

Blodsocker enligt CGM i skrivandet stund ser ni på den sista bilden 😉 Jag är den gråa och Gabriel den röda.

Share