Effekter av ett trauma

I går i slutet av sin lunchrast i skolan råkade Gabriel missbedöma ett avstånd vilket ledde ett en dag på akuten och armen i gips i 4 veckor. Vad är det som händer i kroppen men tanke på diabetesen då?

Kroppen har ju ett inbyggt försvar som heter adrenalin. Adrenalin gör så att blodsocker skjuter i höjden. Detta är en av anledningarna att det är så viktigt att meddela tex ambulanspersonal att man är diabetiker vid en olycka. För det är nästan alltid hög precis efter olyckan men sedan sjunker du snabbt igen. Detta var något jag trodde skulle hända med Gabriel igår. Han sköt i höjden. De hade gett honom extra insulin i skolan. Men jag var lite restriktiv i början. För jag vet ju att det brukar sjunka av sig själv när man varit med om en olycka. Men sänkning kom aldrig. Så när vi var på sjuk huset började jag ge små doser av extra insulin 1 gång i timmen ungefär för att få ner blodsockret. Jag gav inte allt som pumpen räknade ut att vi skulle ge av den enkla anledningen att jag inte ville ha honom låg också på sjuk huset. Utan ge pö om pö för att hitta ett vettigt resultat.

Resultat blev så här. Men nu är ju då frågan varför han är hög hela natten han har ju faktisk varit hög i 18 timmar nu och till och med bildat låga värden av ketoner (farlig syra i blodet). En av anledningen är troligen att han var jättenervös att de skulle behöva söva honom och operera honom igen. Något som han verkligen hatar efter 2 operationen detta året. Insulinet tog hand om maten han åt så jag visste att insulin inte var dåligt. Men då finns det en faktor till som kan höja blodsockret något som jag har erfarenhet av efter mitt kroniska besvär i 22år. Smärta.

Gabriel är ju sådan att han inte vill äta medicin och har man ont så får man medicin som stillar smärtan. Vilket leder till att Gabriel aldrig har ont där han behöver ta medicin. Vår lilla tappra hjälte. Så fort det blir tal om smärtstillande känns det bättre och något piller behövs inte…

Så idag blir det fokus på att få ner blodsocker och att Gabriel ska kunna hitta ett sett att hålla armen i högläge på ett bekvämt sätt så att han orkar med skolan i morgon fredag. För idag blir han hemma med Smärta (som inte finns enligt honom själv) Högt blodsocker och ketoner. Där de 2 sista jag kommer jobba hårt med samt försöka truga på honom lite smärtstillande. För det är ju en rätt trött Gabriel här idag dels pga att inte sovit speciellt mycket pga armen men man kan ju bli trött och hängig av högt blodsocker en längre tid.

Så här ser armen ut i gips och under huden….

Armen är inte av utan ihop tryckt som en misslyckad lussekatt på bakbordet där man trycker ihop ändarna innan man rullar ihop den till en lussekatt.
Share