Julen kommer!

Då avslutade vi ett bra läkarbesök i måndags med ett toppen HbA1c på 41 mmol/mol vilket är så bra som man kan önska av en aktiv liten pojke. Ja liten och liten han har ju vuxit rätt mycket detta året.

Han har även varit med om en massa olika saker som Malrotation operation i Lund, sedan en titthåls operation i Kalmar för att se att allt var bra men en av kulorna, samt nu senast en en bruten arm. Det är mycket som har hänt på 1,5 år som Gabriel har haft diabetes. Vad kan man se som positivt under denna tid. Det funkar bra i skolan för honom, med lyhörda lärare/personal/resurser för Gabriel. Det finns ju alltid mer att lära, och vi försöker se till att underlätta diabetes momenten.

På läkarbesöket hade jag och doktorn ett givande samtal för att få bukt med låga blodsocker som i regel sjunker i slutet av lunch rasten. Vi kommer nu ändra kvoter mer åt de låga hållen just under insulinet som tas till lunchen får labba och ser om vi kan hitta en nivå som gör att de bara är att knappa in kolhydraterna. Istället för att räkna bort en specifik mängd kolhydrater. Allt för att göra det så lätt som möjligt för att få ett jämnare blodsocker, under och efter lunchrasten. Men det blir ju lite trial and error för att hitta rätt nivå. Inget som går att stressa fram. Men ställer lite krav att korra tidigt efter lunch om han skulle bli hög istället pga inaktivitet under rasten. Men som det ser ut nu är det ju full fart som gäller hela rasten!

Men nu kommer julen med stormsteg och skolan ta ju snart ett behövligt lov och då får vi pausa lite med testandet och så återtar vi det när skolan kommer igång igen. Och då kanske med lite snö istället för detta plaskandet som är just nu…

Vad händer under julen då för 2 typ 1 diabetiker? Ja det är väll ungefär samma sak som med icke diabetiker, Julmat och godis och någon julklapp. För så är det bara för att man är diabetiker måste man ju även få äta av det goda. Och i år när vi fira julen själva så kanske jag får lite extra hjälp i köket (Emma är en fena i köket) med kroppkakor och köttbullar osv. För det är något ingen av oss kan vara utan. Det gäller ju att fostra barnen rätt och ta till vara det som är viktigt dock är det bara jag som gillar bruna bönor….

Kroppkakorna blir av farmor Gulls typ med bacon i, vi gör dem numera även glutenfria pga mig med potatismjöl och mizenamjöl istället för vetemjöl. Blir minst lika goda även om de är lite bökigare att få ihop smeten utan vetemjöl, men det är något jag inte vill vara utan.

Share