När man blir trött på allt vad Diabetes heter…

Vi har en tid märkt att Gabriel inte varit helt hundra i humöret. Det har märkts i skolans det, hemma, och på saker och ting som har gör. Har lätt till att bryta ihop och bli alltjämt tjurig men samtidigt, så fort han får honom på andra tankar är han tillbaka i sitt sprudlande jag. Man vill ju alltid att ens barn ska ha det så bra som möjligt! Så var beror detta på då? Jag det är säkert en rad olika saker som gör att humör och annat blir som det blir men den största anledningen är nog tyvärr diabetes.

Idag när jag skjutsade honom till skolan ställde jag frågan till honom. Vad som var fel, om det var någon som tyngde honom? Vi har en stund i bilen varje dag där vi diskutera lives stora frågor han och jag, för då är det inte så mycket annat som pockar på hans uppmärksamhet. Det är där han och jag har lättast att kommunicera med varandra oroligt nog. Som vanligt rycker han på axlarna och säger att det inte är något, frågar om det hänt något i skolan, han svarar nekande på det. Jag frågar om det är något med diabetesen och han svara undvikande på det. Självklart börjar jag då fråga mer om vilka aspekter det rör sig om. Han är helt enkelt trött på allt som har med diabetes att göra. Alla dagliga göromål. blodsocker, CGM, insulinpump, laddning, höga blodsocker, låga blodsocker, frågor om diabetes, mat, kolhydrater osv. För tyvärr är det ju så att diabetesen tar ju aldrig semester den försvinner ju aldrig den ligger där hela tiden och pockar på uppmärksamhet, vi Åsa och jag men även hans resurs försöker ju hela tiden underlätta livet. Men det räcker ju inte alltid. Har man denna sjukdom kan man inte undvika att påverkas av den. Allt som man gör och tänker har ju en del av diabetesen i sig. Minsta lilla grej blir att kolla blodsocker planera behövs det en åtgärd åt ena eller andra hållet. Druvsocker eller insulin. De som säger att det är bara att ta en spruta har ingen aning om hur mycket jobb som läggs ner i att hålla ett blodsocker på bra nivå dygnet runt. Som just nu i denna stund är han ute och lekar med ett par klasskompisar. Man måste då hålla kolla hela tiden för beroende på vad det gör kommer troligen mer energi behövas. Även om Tandem pumpen är en jättehjälp kan det ju inte få ett snabbt sjunkande blodsocker att stiga. Vilket leder till ett avbrott i leken igen för att den sabla diabetes pockar på uppmärksamhet.

Det är ju klart att detta blir tröttsamt och att diabetesen tar knäcken på en.

Share