Telefonen ringer

Tittar på telefonen och ser att det är Gabriels resurs i skolan. Hinner inte mer än tänka vad är det nu som hänt. Då hon säger. -Vi har problem med pumpen. Det står att den har funktionsfel. -Okej vad har hänt och när märkte ni det? -Skulle ta insulin till mellis och fick då se meddelandet. -Har ni någon felkod också? -Ja det står 3-0x2095. -Okej jag ringer supoorten då ag inte känner igen meddelande. -Jag är på väg med insulinpennor och insulin om jag inte kan få igång pumpen igen. Ta halva mellis och vi tar insulin i efterhand men ni har väl idrott nu så det ska inte bli jättehögt ändå.

Först ringer jag och flyttar på jobbet jag var på väg till där efter hittar jag en vändplats och kör mot Nybro igen. Då jag sitter med handsfree och har alla viktiga nummer i telefonen ringer jag direkt till Rubin Medical och frågar om Felkoden. Får till svar att pumpen troligen går att starta igen och kan användas med lite extra uppsikt på blodsockret. Men den måste bytas. För det behövdes serienumret i pumpen. Även de har jag uppskrivit i min telefon för just sådan här tillfällen men då jag kör kan jag inte lämna det. Men så fort jag är klar med hämtade av utrustning i hemmet och sedan vänt till skolan för att hantigen byta till pennor eller försöka få igång pumpen. Ringer jag upp Rubin Medical igen och lämnar serienumret till dem. Kommer troligen ha en ny pump i brevlådan redan imorgon om postnord levererar som de ska. Otroligt snabb service när något händer med det livsviktiga hjälpmedlet.

Väl i skolan lyckas jag få igång pumpen igen efter en omstart som kräver att man laddar pumpen när man stänger av den ännu en säkerhetsåtgärd för att man inte ska råka stänga av pumpen av misstag när man sover eller har den i fickan. Är dock tvungen att ladda om insulinet och starta upp CGM igen. men den går igång. Men då jag inte vet exakt orsaken till pump haveriet. får jag påminna resursen lite hur vi räknar insulin mängden till kolhydraterna vid lunch om pumpen skulle lägg av igen hur vi bör avrunda insulinmängden och han behöver en extra injektion max 2 timmar efter lunchinjektion då han enbart har snabbverkande insulin i kroppen. Får så är det ju insulinpennor kan enbart ge insulin i halv och hela enheter, medans pumpen kan ge tex 1,23 enheter. En av väldigt många fördelar med pumpen att kunna ge exakta doser för X kolhydrater och Y i blodsocker samt Z i aktivt insulin.

Det mest fascinerade i ett sådant här tillfälle hur lugn Gabriel är i situationen. När det händer så blir resursen lite nervös men ser hur lugn Gabriel är att Resursen och pappa löser det och då sprider sig lugnet även till resursen. När jag kommer till skolan är de iväg på idrott, orientering en liten bit bort. Det är resursen som håller i lektionen och då jag behöver både Gabriel och henne för lite genomgång. Avbryts hela orienteringen och brännbolls grejer plockas fram på skolans fotbollsplan. och jag för möjlighet att både prata med Gabriel och resursen om vad vi behöver göra för att lösa dagens problem. Lyckan med bra resurs och liten skola kan inte vara mer nöjd när ett ovanligt problem blir löst på bästa sätt.

Telefonen ringer igen Pumpen funkade i 1,5 timme sedan la den av igen. Nu blir den en extra injektion strax innan 13 och därefter kopplar vi in min gamla pump med Basal-IQ till dess att han nya pumpen kommer. Bara att gilla läget.

Share