Sjukdom hos diabetiker

Precis som alla ”friska” personer blir även vi diabetiker sjuk ibland. Många gånger när en diabetiker får en infektion så blir genast mer hanterande av diabetesen. Det kan inbär 3 ggr så höga basalinsulin doser som normalt trots att man kanske har svårt att äta vid tex maginfluensa. Risken som blir det är ju att ketoner bildas. Det har jag ju skrivit om förut och går alltid att söka upp med sökfunktionen på bloggen. Det viktigaste är ju att man får i sig insulin och då energirika livsmedel. Det är tex alltid bra att ha saft, cola och isglass hemma då det är saker som brukar gå pilla i sig i små mängder.

Detta var något som jag ofta tänkte på första halvåret när Gabriel fortfarande hade stora problem med sin mage innan operationen där hans Malrotation knöts upp och las tillrätta igen. Är man inte intresserad av mat och bara kräks är det ju inte lätt att få isig speciellt mycket kolhydrater. Tack och lov hände aldrig så mycket att det blev riktigt illa med höga keton värden.

Torsdag förra veckan fick jag min andra vaccionatrion dos mot Covid och direkt efter den mådde jag inte direkt bra sedan var jag piggare i 2 dagarn innan jag åkte på en dunder förkylning med lite feber. (Tog covid test som var negativt) De första dagarna jobbade jag mycket med extra doser för att hålla blodsockret i nivå. Även om det var mer jobb så gick det rätt bra i och med att jag kunde äta och någon Keton risk var aldrig aktuellt. Men jag sjönk i mitt TIR värde dvs time in range. Jag var nere på 75-80% något som numera är lite ovanligt hos mig när jag brukar ligga på 90-100%. Jag fick då för mig att från igår testa att köra det som kallas sömn läge på min pump. Den funkar så att den är lite hårdare med Basal doseringen dvs att den ökar basalen lite mer för att försöka hålla mig runt 6 den stoppar även tidigare, om jag skulle ligga lågt. Men den ge inga Bolus korrektion dvs den ger inte en extra dos insulin som pumpen gör normalt om jag skulle vara på väg uppåt. När man är sjuk är man ju rätt stilla sittande och tar det lugnt i allmänhet så tänkte att det kanske fungera bra.

Dagarna innan jag satte igång sömn läget hela dagen hade jag fått gott in och manuellt korra mig extra vid ett fler tal tillfällen. Dygnsdosen låg på ca 65-70 enheter mot normala 50-55. så en klar ökning. När jag nu igår körde med sömn läget tänkte att jag får nog gå in och korra här också för att hålla nere blodsockret men för hoppningsvis inte lika många gånger. Det slutade med att jag engång gjorde en manuell korr när blodsockret låg på 9,2 mmol/l och troligen hade pumpen rätt ut det med utan min hand på läggning, men vill ville få en 100% dag med sjukdom i kroppen. Och jag lyckades, eller jag och jag pumpen gjorde ju jobbet åt mig, Det hända jag behövde göra vara att knappa in mängden kolhydrater som jag alltid gör. När jag tittar på dygnsdosen för igår är den förhöjd också på 62 enheter. Så mäkta nöjd och nu vet vi hur man kan göra med Gabriel också vid en ev sjukdom. Sedan är det inte säkert att det räcker vid en alvarligare infektion. Men det kan mycket väl vara stor hjälp på vägen.

Share