Dela kunskap

Sedan Gabriel fick sin diabetes har jag börjat sprida kunskap kring Typ1 diabetes, det finns många ”fakta” som är ute som inte stämmer. Man får Typ1 diabetes genom att man äter fel (godis, snabbmat what ever osv) Det är väl bara att ta en spruta någon gång ibland. Typ1 diabetes växer väl bort när man blivit äldre. Bara du äter rätt så försvinner diabetes. Inget av detta är ju sant! Typ1 diabetes är en Autoimmun sjukdom. Det är extremt mycket beräknande till varje spruta, och planerande kring dem. Vilken typ av aktivitet ska man göra osv. Allt måste tas med i beräkning till varje injektion. Det finns inget sätt att bli frisk från Typ1 Diabetes i dagsläget. Ett fåtal personer har fått en transplanterad bukspottkörtel. Men det är inget alternativ för 900 insjuknade barn och 900 insjuknade vuxna varje år. Vi kan äta allt och socker räddar våra liv rätt ofta.

Varför pratar/skriver jag så mycket om detta då? Kunskap är makt och för varje person som får lite mer kunskap om Typ1 Diabetes kan vara just den delen som räddat en okänd person liv. Ser man en CGM eller insulinpump på en person som ligger och skakar på marken kan en druvsockertablett som gnids mot tandköttet rädda den personen liv innan en ambulans dyker upp. Jag har växt upp och stöter på okunskap varje dag, med höjda ögonbryn när man äter en ”normal” fika. Den okunskapen hoppas jag minska för en liten person i mitt liv som tycker att det är lite jobbigt med sin sjukdom ibland…

Det är mycket därför jag har i år valt att samla in pengar till barndiabetesloppet som de kommer genomföra på Gabriel skola iår. och inte nog med ett springlopp det ska spridas kunskap om diabetes också. Jag har erbjudit mig att hålla en lättsam och barnvänlig information till alla barn på Gabriel skola. Under den veckan som barndiabetesloppet kommer springas, kring Väldsdiabetesdagen den 14 november. Skolan har accepterat mitt erbjudande att sprida lite kunskap från min 32 åriga kunskap kring typ1 diabetes. Så nu håller jag på att skriva ihop en presentation om diabetes som är anpassad för barn i låg- och mellanstadiet.

Insamling har stått lite still ett tag vi har samlat in 2000kr av det satta målet på 5000kr Vill man bidra så kan man göra det genom att swisha valfritt belopp till mig på 0707-44 29 41 eller direkt till barndiabetesfonden på 900 05 97 och märk swishet med barndiabetesloppet2021, väljer ni att swisha direkt till barndiabetesfonden meddela gärna mig beloppet så jag kan lägga ihop summan till min presentation som kommer gå av stapel när detta är över.

QR direkt till Barndiabetesfonden
QR till mig Henrik Carlsson som kommer vidarebefordra allt när insamlingen är över till Barndiabetesfonden!
Share