Allt kretsar inte krig dig.

Vet du vad som händer när en typ 1 diabetiker får till exempel magsjuka. Du är så sjuk att allt du äter kommer upp igen. Som diabetiker är det något som får konsekvenser som i många fall kan leda till en sjukhusvistelse. Varför? en maginfluensa är väl inte så farligt. Nej för gemene man är det inte det. Men när du är diabetiker måste du få i den en viss mängd insulin olika för varje diabetiker, för att inte bilda ketoner. Får man ketoner är det viktigt att äta och tillföra insulin. Men är man då magsjuk och inte kan äta, är det svårt att hålla blodsockret uppe och därmed och svårt att tillföra tillräckligt hög mängd insulin för att hålla ketonerna borta. Det finns säkert flera sjukdomstillstånd som ger svåra och potentiellt dödliga utgång just på grund av att man inte kan få i sig tillräckligt med föda vid tex magsjuka.

Ni som följer mig på bloggen/facebook/instagram kommer kanske ihåg mitt nödköp så fort vi misstänkte en magsjuka på Gabriel?

Klubbor och läsk, hade han ätit isglass hade det legat en massa piggelin där också. Men det går lätt att göra lite glass av tex Coca Cola. Allt som går att stoppa en i mun mellan kräkningar för att få blodsockret uppåt. Dessa dagar jagar man inte perfekta blodoscker nivåer. Man jagar insulinnivåer som gör att man slipper bli inlagd på sjukhuset med Ketoacidos. Magsjuka en mardröm för varje diabetiker. Om vi en normal dag tar 2-300 beslut som gäller diabetes handlar dessa dagar bara om få i sig kolhydrater, insulin och vätska mellan kräkningarna.

Barndiabetesfonden har tagit fram en bra PDF som visar om det finns ett barn med diabetes på förskola/skola.

Var snälla och respektera den. Det ända goda med den pandemin vi nu haft är att svensken i regel har blivit väldigt duktig på att tvätta händer som också hjälper till att minska risken för att magsjuka sprids.

Share