Kvoter

I dag blir det lite matte!!!

Insulinkvoter, är något man behöver ha i sin insulin pump för att den ska kunna räkna ut hur mycket insulin som behövs för X mängd Kolhydrater eller för att sänka ett högt blodsocker till önskat målvärde. Detta är något som hela tiden ändra sig lite framför allt när man växer som Gabriel gör just. Men kvoterna ändras även när man äldre beroende på hur ens livs situation ser ut just nu. Och kvoterna är något som vi tittar på rätt ofta med Gabriel och inte lika ofta med mig.

Hur räknar man då ut dessa Kvoter. Jo man tar först ett medelvärde på den totala insulinmängden som man har tagit under tex 7 eller 14 dagar. Ju längre tid man tar desto större säkerhet. men man måste också se till andra faktorer som tex just växt perioder. Så när vi kollar Gabriel kan jag räkna flera gång och jämföra det olika värdena. Det händer också att jag går in och väjer specifika dagar och väljer bort en del som de dagarna vi haft problem insulin och man gett korr efter korr ( korrektions insulin vid högt blodsocker) utan resultat. Och i vår härliga Tandem T:slim X2 pump finns det en funktions som visar totala insulin mängden 1/7/14/30 dagar. Den tar då med Basal= Gund insulin som ges hela tiden, Bolus= Insulin som ges vid måltider och Korrektions insulin. På Gabriel just ligger det på 16,6 och på mig 56,3 För att räkna ut kvoter som vi sedan lägger in i pumpen så tar man

”Vanliga” måltider 500/16,6 = 30,1 för Gabriel och 500/56,3 = 8,9 för mig

Frukost och kvällsmat 300/16,6 = 18,1 för Gabriel och 300/56,3 = 5,3 för mig

Korrektions insulin 100/16,6 = 6,0 för Gabriel och 100/1,8 för mig

Så 500 säger då för att Gabriel behöver 1 enhet med insulin för 30 Kolhydrater. och jag behöver 1 enhet för 9 kh och likadant med 300 reglen för det lite ”Sötare” Måltiderna behöver vi 1 enhet per 17 & 5 kh. 100 regel är lite annorlunda för den säger istället att 1 enhet sänker Gabriel 6 mmol/l och 1,8 mmol/l för mig. Är man lite snabb i huvud räkning så kan man då dubbel kolla att doserna stämmer när man tar insulin. För ibland kan man trycka fel osv på pumpen. För vet man att en smörgås är ca 15 kh och Gabriel äter 2 mackor till frukost och han ligger bra i BS så blir det ca 2 enheter han ska ha och hade det var ett mellan mål mitt på dagen blir det 1 enhet. Ligger vi lite lågt när vi tar insulinet räknas insulin bort och ibland kan till och med den protestera om Gabriel äter en Majs kaka tex som är 5 kh och han ligger på låg på gränsen till känning så vill inte pumpen ge insulin alls.

Och Ibland kan det bli jätte fel ändå som när Gabriel tog 8 enheter istället för 8 kh och han var redan mätt och vi fick tvinga i honom saft, druvsocker, godis och flytande glukos.

Detta inlägger fick jag inspiration från ett inlägg på Facebook i en av alla diabetes grupper jag är med i.

Kvoter är något jag har hållit på med sedan började ge insulin genom att räkna Kolhydrater innan var det ju lite mer en gissningslek men som jag måste varit rätt bra på när jag var ung åtminstone för jag hade alltid ett bra HbA1C då, Lite sämre under den tiden jag var sjukskriven efter min bilolycka. Nu har jag räknat i över 15 år och har utmärkta HbA1c resultat igen.

Blodsocker enligt CGM i skrivandet stund Gabriel sensorfel igen…. Henke 6,9 mmol/l

Share