Den andra…

För det mesta skrivare jag om vad som händer med Gabriel eller möjligen om oss. Denna gång tänkte skriva lite om mig själv och något som hände igår som jag inte riktigt förstår.

Jag brukar i regel kunna hålla mitt blodsocker i rätt bra nivåer genom planering och åter planering. Ska jag ut med Krickelin tar jag med det i beräkningarna för att ändra insulin mängd ska jag sitta och jobba framför dator tar jag med det i beräkningarna. Nog för att det händer att jag blir låg och hög men det blir mer eller mindre alla Typ 1 Diabetiker ibland, det går inte undvika helt. Igår tog jag min långa promenad med Krickelin redan vid 17:15 tiden vilket är lite tidigare än vanligt. Vill gå medans det fortfarande var ”varmt” och ljust.

När jag var hemma igen efter en bra promenad med ett väldigt stabilt blodsocker. Såg allt bra ut. jag tar lite Kaffe efter jag jagat runt på Gabriel som busade med en kompis och sjönk som man i Nybroviken med cementskor. klockan närmar sig 20 tiden, och mitt blodsocker börjar sjunka, inte speciellt snabbt men jag inser snart att detta kommer bli en känning. Jag får då den ementa ideen att jag kan ta lite Diam för att häva känningen för jag ska ju ändå gå med Krickelin inom någon timme för kvällskissen. En bit Diam motsvarande 17 kh eller nästan 6 druvsocker har jag visserligen stannat av och stigit lite så stannar det av kring 4 mmol/l. Men normalt skulle jag vara runt 7-8mmol/l nu och perfekt att stypa rekyleffekten mer genom att ta hundpromenaden. Nu är det ju så att choklad inte är det snabbaste att ta bort en känning med tar helt längre tid. druvsocker 15 min choklad som diam 30-45 min. Men efter 45 min har jag sjunkit igen och ligger på 3,6 mmol/l. Jag får den ementa ideen att det finns ju en bit Daim kvar. Jag tar den också och effekten av den kommer inte förrän långt senare. Klockan är nu efter 22 och jag har fortfarande endast 4,5 mmol/l i blodsocker för lågt att gå även en liten sväng med krickelin så det får bli tomen till kvälls kissen för honom. För Åsa sover då hon ska upp tidigt redan strax innan 5 för att honom har öppning på jobbet.

Normalt sett skulle jag kunna ta en bit Daim på hundpromenaden när jag gick tidigare och på så vis inte behövs sänka insulindos innan promenad. Men denna gång hade jag gjort det och jag gick en ”gammal” och van runda som jag vet hur lång tid det tar och hur mycket energi jag gör av med. Att jag sedan får ett lågt blodsocker utan anledning hör inte till vanligheterna. Man kan inte göra så mycket för att undvika sådana dagar mer än att vara uppmärksam när det händer. Det kan varit en liten insulinkudde som brustit (tror dock inte det då jag inte haft några tydliga sådan sedan jag fick pump för 15 år sedan). Kan vara att jag håller på att bli även om det inte brukar bli lågt då utan snarare högt. Kan vara en eller flera tusen saken som påverkar blodsockret. Man kan sitta och analysera hur många orsaker som helst innan man INTE hittar en säker orsak. Det är en never ending story punkt.

Blodsocker enligt CGM i skrivandets stund Gabriel 6,8mmol/l och Henke 7,2 mmol/l

Share