Ketoner

Är något varje diabetiker helst vill undvika helt och hållet. Ketoner är syra bildas i blodet vid insulinbrist. Som diabetiker brukar man dela in Ketoner i 2 delar. Svältketoner och Ketoner. Svältketoner är något som man kan få om man tränar mycket äter dåligt och helt enkelt tar mindre insulin än 0,5 Enheter per din kroppsvikt. Med detta sagt så måste du vara diabetiker med Typ1 och inte ha någon insulinproduktion kvar. Svältketoner kommer inte med en gång om man inte ätit ordentligt under en dag utan brukar utvecklas under flera dagar. Vanliga ketoner är vanligare vid högt blodsocker. Och i regel kan man utveckla det redan med längre stunders blodsocker som ligger högre än 11mmol/l. Att man vid en måltids start ligger på 6 mmol/l äter och och går upp och vänder 12 mmol/l och sedan vänder ner igen så man ligger på 7 mmol efter 2 timmar utvecklar inte ketoner. Men ju högre Blodsocker ju högre risk är det. Med ett ketonvärde på över 3 mmol/l ska man åka till akuten direkt. Det är väldigt vanligt att när man insjuknar med diabetes att man har ketoner. Vanlig symtom på ketoner är eller eller mindre samma som högt blodsocker, men känner man sig illamående och kräks så har man i regel ketoner om det inte fanns annan orsak som ger just illamående och kräkningar.

Som pump behandlad diabetiker är detta extra viktigt att veta och kunna lite om ketoner. För till skillnad mot diabetiker som tar insulin med pennor använder pumpbehandlad diabetiker enbart en sorts insulin. Ett snabbverkande insulin tex Fiasp eller Novorapid. Med en som behandlas med pennor även tar långtidsverkande insulin tex Lantus eller Lavemir. Ett Långtidsverkande insulin tar man i regel morgon och kväll och de har ungefär en effekt på ca 12 timmar. Medans snabbverkande insulin bara har effekt i 2-4 timmar.

Vad innebär detta i praktiken då? Låt säga vi är iväg och badar, När man badar måste man ta av sig pumpen då den inte garanteras som vatten säker mer än när den lämnar fabriken. Och Gabriel som är som en säl i vattnet nu mera kan bada i 45 min i sträck. Han kommer upp torkar sig och tar på sig torra kläder det tar en kvart till. När han sedan ska ta på sig pumpen visar det sig att pumpen låg i solen och insulinet blivit för varmt och dåligt. Men detta uppmärksammas inte. Han fikar lite tar insulin och blodsockret stiger efter timme vill han bada mer och gör så. på grund av att bad och simning är så fysikt krävande sjunker blodsockret och han ligger hyfsat bra efter badet kanske på 9 mmol/l. Vi sätter oss i bilen kör hem lagar middag. Vi märker att Gabriel stiger i blodsocker och tar extra insulin. 30 min senare. Maten är klar han ligger på 16 mmol/l. vi misstänker något. Men tar insulin för maten och 1,5 h timmer senare ligger han på 26 mmol/l. Vi förstår nu att något är fel med pumpeninsulinet eller infarten. Vi ta fram Pennor och ger extra insulin. Det har nu gått ca 6 timmar sedan första badet. vilket betyder att Gabriel inte fått något insulin som fungerar på minst 6 timmar. i detta läget har Gabriel troligen en liten mängd ketoner i blodet. Kanske 0,4 mmol/l. Det är absolut ingen fara men har man inte uppsikt så kan det stiga snabbt. Och bilda höga ketoner väldigt fort. Där för är det viktigt att Diabetiker har en Ketonmätare den fungerar som en vanlig blodsockermätare. Men tar lite längre tid på sig. Som pump behandlad diabetiker är det extra viktigt. Just på grund av att vi inte använder långtidsverkande insulin.

LO på Keton mätare är vad man vill se.

Vad gör man om man får Ketoner. I regel handlar det om att ta insulin. Vid svältketoner Insulin och mat och då mat med kolhydrater. Vid höga ketoner kan det behövas extra åtgärder som man för på sjukhuset för att förminska syran som ketoner är i blodet. Kan vara tex Kalium för många gånger har kaliumbrist en del med Ketonerna att göra. Höga Ketoner leder till Ketoacidos. Vilket innebär en syraförgiftning i blodet.

Blodsocker enligt CGM. Gabriel sensor fel igen men mätte nyss och då låg det på 7,3 mmol, Henke 8,7 mmol/l anledning till Gabriels många sensorfel just nu är att vi har problem att få i honom tillräckligt med vätska.

Share