Kallsvetten rinner

Du har svårt att få ihop tankarna. Något är fel men du får inte fram vad som är fel. Du känner svett pärlor som rinner ner för ryggen, konstigt jag fryser ju… Du reser dig upp för att ja just det för vad då…. helt plösligt viker sig knäna under dig och du kan inte fatta vad som är fel.

Arrrrrh vad är det som händer… Äta ja just det jag måste äta något varför är jag låg… tankarna har svårt att få fäste genast börjar de driva iväg igen. Låg var det hur kunde jag bli det jag har ju inte gjort något speciellt….. Varför har jag ont i knät, men jag ligger ju på golvet hur kom jag hit. Knä svag, jag hade svårt att gå för jag var låg. Druvsocker var ligger det… brukar ju ha det på nattduksbordet. Tankar flyger igen, gud var kallt det är. Svetten rinner, varför är sängen blöt…. Gud jag måste varit jätte låg, varit jag är ju fortfarande låg måste äta något, druvsocker var det byxfickan. Håll kvar tanken. Får i mig 3 tabletter…..

Nu smiter tankarna iväg igen. Varför fryser jag, svettas gör jag också, lägger täcket över axlarna usch det är ju blött, varför är täcket blött. Just det jag har känning äta jag måste äta. Tittar i handen där ligger ett druvsocker paket, har jag ätit druvsocker eller var jag på väg. Blodsocker vad ligger jag på…. hmm hur kollar man blodsocker….. SKIT I BLODSOCKRET… Ät mer druvsocker, druvsocker kanske ska ta en smörgås och mäta ett blodsocker. Tar 3 druvsocker till. munnen känns som en öken. Måste dricka vatten.

Går på skakiga ben ut i köket. Ser en godispåse som ligger öppen på köksbordet. Tar några bitar och nu äntligen börjar tankarna funkar lite bättre. Det har gått ca 5 min sedan jag vaknade upp kallsvettig. Tar fram blodsocker mätaren tvättar händerna då jag strulat runt med druvsocker paket och annat. Mäter blodsocker 1,8 mmol/l. Jag har varit riktigt låg varit nere och vänt på medvetslösheten rand. Som tur är fattar kroppen vad som behövs för en diabetiker och klämt ur det sista ur energireserverna så jag vaknat upp flytande i mitt eget svett. Jag sätter mig på en stol och äter en smörgås. Just nu skiter jag i rekyleffekter jag behöver fylla på med lite mer energi så jag verkligen kommer tillbaka till verkligenheten.

Detta är något som kunde hänt mig för 15-20 år sedan. Ska inte säga att det hände ofta men det händer nästan alla Typ 1 diabetiker några gånger. Numera är det tack och lov inte lika vanligt åtminstone inte i vår familj. Nu har både jag och Gabriel en pump med CGM som hjälper till att förhindra att något sådan här ska hända. Kommer det hända igen säkerligen men det är något som vi hela tiden tänker på att det får inte hända. Alla beslut man tar under dagen som har med diabetes att göra är för att hålla blodsocker i schack. Vi räknar kolhydrater vi dubbel kollar kvoter och ser till att tekniken fungerar. Men ett litet fel kan göra så att man hamnar i det blöta töcknet eller ännu värre, ett besök på sjukhuset ditförd av en ambulans. Det kan hända närsomhelst på dygnet. Orsaken kan vara 1000 och 1 olika anledningar.

Jag bad Gabriel berätta för mamma hur det kändes när man var riktigt låg.

-Om du springer din löprunda 20 ggr och sedan 50 ggr runt huset och så känns benen sedan…..

-Oj jag känner mig redan trött trotts att jag bara plockar in disken.

-Där fick du mamma att känna en grej till säger jag tröttheten…

Share