32 års erfarenhet

I år fyller min diabetes 32 år jag har haft de som en ständig följeslagare sedan 1989. Jag tycker själv att jag har rätt stor koll på diabetes och kan många tricks för att lyckas hålla blodsockret i schack. Idag kom Åsa hem från jobbet just tisdagar är en dag då hon slutar lite tidigare och så hon var hemma till strax innan 15 vi skulle dricka lite kaffe och slå på stort och ta en chokladbit till kaffet. Jag menar vi har ju ändå 20årig förlovningsdag idag. Jag tar och knappar in 17 kh som motsvara 4 rutor choklad, åtminstone tror jag att det är det jag knappar in. Vi sitter och pratar och en stund senare säger jag tog jag insulinet till chokladen?

Tar upp insulinpumpen igen och få till min förvåning att jag har 18 enheter aktivt insulin i kroppen. Enligt mina kvoter så går det 1 enhet insulin till 8,8 kh, 18 X 8,8kh = 158,8 kh. Känner en lätt frustration jag har gjort en jättetabbe jag behöver äta motsvarande 2 pizzor inom loppet av en timme eller två. Kollar lådan om vi har något godis hemma en godispåse kan lätt komma upp i 100g kh, tomt finns bara kexchoklad som jag inte tål då de har gluten i sig. Tar och dricker ett stort glas saft med extra mycket saft i för att då söt saft är väldigt sött. Räknar ut att jag med lite choklad nu fått i mig kanske 45 kh. Värst är att jag känner mig mätt. Börjar gå igenom skafferiet på jakt efter fler söta alternativ. Hittar nyponsoppa i pulverformat, slänger på en gryta vatten på spisen.

Det viktigaste när man gör bort sig som jag gjort denna gång är att inte få panik och börjar trycka i sig en massa socker på en gång utan fylla på under tid och hålla koll på blodsockernivån. Just nu drygt timmer efter insulin intaget ligger jag på 9 mmol/l. Det kommer snart börja gå neråt. Då det tar ca 1 timme innan insulinet börjar få effekt så är det nu jag behöver fylla på med kolhydrater och helst inte enbart snabba kolhydrater. Men samtidigt måste det vara tillräckligt med energi för att ta hand om 18 enheter insulin. Nyponsoppa med vispad vispgrädde då fettet i grädden gör så att sockret inte släpps ut direkt i mitt blod utan tar lite mer tid på sig. Är ett rätt bra alternativ när man redan är lite mätt men måste äta. jag har gjort soppan extra tjock för att lyckas få i så mycket kolhydrater som möjligt per deciliter.

Så nu blir det en spännade eftermiddag men stenkoll på blodsocker med fickorna fulla med druvsocker. Alla kan vi göra fel men om en diabetiker gör fel i doseringen kan det bli katastrof, tur i oturen fick jag se mitt misstag tidigt och kunde börja planera direkt. Hade jag gjort som tänkt och gått en långpromenad innan middag med hunden hade jag med största sannolikhet tuppat av för att de 2 pkt druvsocker jag har i fickorna enbart har 42 kolhydrater per paket. Nog för att jag hade ringt efter hjälp, men frågan är om den hunnit fram i tid. För så är det aktivt insulin kan ju få upp till 4ggr så stor effekt när man är aktiv. Och frågan är ju också när jag skulle märkt min tabbe.

Bara för man har 32 års erfarenhet betyder det inte att man är fel fri…

Share