Blodsocker

Gabriel senaste sensor har krånglat en del visat felaktiva värden, gett sensor fel osv, Sensorfelen kommer från att sensor inte få ett värde från vätskan som används för ett glukosvärde inte finns i tillräcklig mängd. Vad det innebär är att Gabriel som är rätt liten och tunn inte har så mycket av denna vätska (ej blod) medans jag som är lite kraftigare och större väldigt väldigt sällan får sensorfel, har haft det 2 gånger sedan jag började med Dexcom och versionen jag fick första gången hette G4 nu är vi G6 och G7 kommer troligen nästa år. Gabriel i regel flera på varje sensor. Här är det kanske 2 Sensorer som gått igenom helt utan ett sensorfel. Vad gör då ett sensor fel med blodsockret. Ja i sig gör den inte så mycket. Men konsekvenserna blir att tex Basal-IQ inte fungerar. Tänk ett scenario där Gabriel eller jag har satt pumpen i lite högre grund insulin (basal) doser pga av vi vill få bukt med ett högt blodsocker. Allt verkar fungerar vi går och lägger oss, lägger oss och jag eller Gabriel får sensorfel. När sensor felet är aktivt kan inte pumpen räkna ut att man ska bli låg inom 30 min och då kan den inte heller stänga av insulintillförslen. Nu går de verse larm så fort man får sensor fel och det håller i sig i 30 min eller mer. Då tjuter pumpen, telefonen och ev följartelefoner. Då gäller det att stiga upp och stänga av extra insulinet mäta blodsocker genom stick i fingret och hoppas på att sensorn hoppar igång igen.

I och med att Gabriels förra sensor krånglade jätte mycket med sensorfel och felaktiva värde. Kunde skiljde så mycket som 5 mmol/l ett par gånger. Så byttes den i förtid och reklamerades. Men med detta i beräkningarna hela tiden. För även om det heter att sensor är kaliberings fri dvs man ska inte behöva mäta med stick i fingret och sedan säga till sensor att du har fel idag du ska vara här nu. Så kan man ju inte lite på den till 100% och pga av den förra sensor har vi fått sticka några (många!!!) extra gånger. Sedan pga av att han kommit in troligen i växtperiod så betyder det att han har behövs en massa extra insulin på natten. För det är ju främst på natten man växer. Med allt detta i beräkningarna plus allt det vanliga så har det varit lite stökigt de senaste dagarna och då framför allt nätterna. Så både Åsa och jag är lite tröttare än normalt. Gabriel där imot är lika pigg och livlig som vanligt för han sover som en lite gris rätt genom allt, och pigg som en lärka när han vaknar. För tack och lov än så länge vaknar han inte av diverse larm han får. Kan bara hoppas att han gör det senare i livet när inte mamma eller pappa står med en blodsockermätare i handen ena handen och ett paket druvsocker i andra klockan 03:17.

Hur var det när jag var ung då? Nja inte riktigt på samma sätt för det första så mätte man inte blodsocker så frekvent, första blodsocker mätaren tog ju 2,5 minut att mäta med. Och det var rätt omständligt. Senare kommer snabbare och säkra mätmetoder. Men jag pratade lite om det med min mor och jag visste nog redan innan hur det låg till. Hon brukade mäta mig när hon gick och la sig. Tidpunkten vara lite olika men hon har alltid varit en natt människa. Men då fanns inga CGM som mätte hela tiden. Man mätte inte kolhydrater och man uppskattade mer insulin mängden och fick lita på att man kände sin kropp. Och det var något som jag var rätt bra på. Vilket ledde till att jag alltid hade ett bra Långtidsvärde eller HbA1C som det faktisk heter. Ända åren som det var lite sämre var innan jag började med Pump och CGM. Men detta var en tid då jag hade väldigt stora problem med min Whiplashskada och kronisk värk. Och som jag pratat om innan så vet ni numera att värk höjer blodsocker . Värken gjorde också även så att jag ”tappa” funktionen att kunna säga mer eller mindre exakt på vad jag låg i blodsocker utan blodsockermätare. Men vid ett tillfälle blev jag inlagd på hjärtavdelning för jag hade kraftiga bröstsmärtor. Det visade sig senare att det berodde på Whiplashskadan så det var inga hjärtproblem tack och lov. Men då kände fortfarande till min kropp och kunde säga vad jag låg på för blodsocker utan att mäta blodsockret. Det blev lite av en sport för sköterskorna på avdelning att mäta blodsocker och låta mig ”gissa” vad jag låg på. Jag hade aldrig något fel. Det skilde kanske 0,2 eller 0,3 mot vad blodsockermätaren visade och till slutet så gav de upp mätandet och kollen på min diabetes för den kunde jag ju…

Share