Vad gör man?

Idag tänkte jag att jag skulle skriva lite om vad man bör göra som anhörig, kompis eller liknade hittar en diabetiker som beter sig konstigt. Och då får vi nog börja med att beskriva konstig.

Tala osammanhängande, är knäsvag, darrar, kallsvettas, yrsel, blek, humörsvängningar och i värsta fall medvetslös. Personer i fråga då har troligen lågt blodsocker. Och då behöver personen i fråga någon energi i sig. I regel har en diabetiker druvsocker i fickan eller en väska eller liknande. Finns inte det går vad som helst bra som är sockerrikt, saft, läsk, jos, godis, sirap osv. Det kan till och med vara så att diabetikern i fråga kanske inte tar de mest vettiga besluten för hjärnan får en kortslutning när blodsockret är tillräckligt låg. Läste om en kille på facebook som hade känning och istället för att äta druvsocker får han för sig att öppna ett helt druvsockerpaket. och få ut alla druvsockertabletter från paketet och staplar dem jämte och då utan att förstöra paketet. Han öppnar paketet i ena änden där det är limmat, och lyckas med bedriften trots att han har känning som borde behandlas. Jag har för x antal år sedan suttit prata med min fru och far och hans sambo och helt plötsligt börjat svamla utan att få fram det jag ville. tillslut går det upp et ljus för Åsa att jag har nog känning och fixar fram ett stort glas mjölk sätter det i handen och jag dricker. När jag kommer till ”liv” sitter jag med ett glas i handen som är urdrucket och fattar inte vad som hänt. Den gången var jag nog rätt nära medvetslöshet. Men tack vare Åsa som fattade vad som håll på att hända gick det inte så långt.

Skulle en diabetiker vara så låg att hen är medvetslös. Ropa på hjälp om det finns. Ring ambulans och börja sedan ge flytande socker. Lägg flytande socker på finger toppen och smörj in tandköttet på personen. Du ska INTE stoppa en druvsocker tablett i munnen så det kan hamna i svalget. Finns inget flytande socker (Honung, glukos, sirap, outspädd saft) ta en druvsocker tablett och gnid den mot tandköttet. Anledningen till att man gör det mot tandköttet är att det är så tunt och blodkärl finns direkt under så sockret går genom och in i blodkärlen vilket får personen i fråga att börja öka sin blodsocker nivå. När personen är så pass vaken att hen kan svälja går det bra att ge mer flytande socker eller druvsocker eller söt dricka. En del diabetiker har glukogen spruta med sig.

MAN SKA ALDRIG GE EN DIABETIKER INSULIN i någon situation om du inte är insatt i diabetiker i frågas läge. I ett läge där man är medvetslös kan man faktisk ta dö på personen om man ger insulin. Så ge alltid energi vid minsta osäkerhet innan ambulanspersonal kommer, som kan mäta blodsocker. Även om personen är avsvimmad pga att hen är hög så tar du inte död på personen om du ger extra socker innan blodsocker kan tas.

Insulin är ju väldigt individuellt hos olika personer och en person i Gabriel ålder skulle bli medvetslös om han fick mina doser till exempel. Så skulle ni gå förbi en person på stan med något av följande på sig och hen beter sig konstig hjälp personen i fråga, du kan rädda livet på hen.

Share