Ibland vet man bara inte…

Senaste dygnet har varit ovanligt stökigt blodsocker för mig som brukar ligga åt 90% av målområdet. Just nu är jag nere på 62% senaste 24 timmarna.

Det började redan vid sänggående igår. Jag var rätt trött och trötthet gör så att hjärnan inte alltid gör det den ska. Gick helt enkelt till sängs lite tidigare än jag brukade och tänkte att jag sätter i gång den så kallande sömnprofilen lite tidigare än vanligt. Så när klockan är 21:15 sätter jag igång sömnprofilen och kryper strax efter ner i sängen för att sova. När klockan närmar sig 00:30 så vaknar jag av att jag känner de första tendenserna av högt blodsocker (är väldigt änslig för höga värden när jag sover). Jag tittar på min smart klocka för att läsa av blodsockret enligt CGMen och den står på 9,3 mmol/l vilket är lite högt för att vara natt brukar ju bygga en stenpir runt 6… Så jag tar fram pumpen och knappar in en automatisk korr som ska ta mig till 6,1 mmol/l, sedan försöker jag somna om, men jag sover rätt oroligt hela natten och Åsa stiger upp vid 04:45-5:00 då hon har öppningen på förskolan, lite senare efter ger jag upp och stiger upp också. Då tittar jag på pumpen och för se en gubbe som springer på skärmen i vänster hörnet. inte undrar på att jag legat högre i natt har haft träningsläget på istället för sömnprofilen. Det är ju raka motsatsen till det önskade läget.

Så här jag helt enkelt fingrat på något som hade blivit bättre om jag inte från gott mina rutiner och låtit pumpen gå i gång i sömnläget per automatik. Så dagen börjar med mindre insulin i kroppen än normalt. vilket leder till lite högre ingångvärde vid tex frukost. Här tänker jag då att det blir nog bättre snart när jag kommer in i mina vanliga rutiner med hundpromenader osv. Men jag lägger mig på ett högre värden och för ge extra insulin ett par gång då jag vet att pumpen inte kommer ge tillräckligt med autokorr för att det ska bli optimalt.

Sedan blir det en snabb lunch i bilen på väg mellan jobb. Det var bara en sådan dag helt enkelt. Åter igen ligger jag lite högre än normalt mer insulin tillförs för att jag ska ligga bra. Men jag har inte varit under 6,5 än idag vilket är jätteovanligt. i och med att min kropp är van vid ett till och med mycket bra blodsocker känner jag av mitt lite högre medelvärde, jag får ont i muskler och leder. Leder till mer insulin och ett fortsatt högre värde nu ligger jag utanför målområdet och pendlar runt 12 i blodsocker. Eftermiddag och kvällen fortsätter och det går inte riktigt ner även om jag är nere och vänder runt 8 en stund men sedan stiger det igen. Nu har jag varit upp och sniffat på 16 mmol/l och blodsocker. Jag känner mig trött och har ont i hela kroppen. Nu börjar vi närmas tiden då jag satte mig och började skriva dagen blogginlägg. Men innan dess går jag in på historiken och kollar för att se hur mycket insulin jag gjort av med idag. snittet ligger på ca 56 enheter på ett dygn. jag är redan upp i 74 enheter. men jag ser också att det är ju dags för byte i morgon bitti.

Jag fyller på med nytt insulin och förbereder en ny infart. Orsaken till dagens något höga blodsocker? ka inte säga med säkerhet men som många gånger annars säkerligen en combo av saker. Taskigt inställd dos på natten. dålig infart, dåligt insulin, dåligt beräknad mat. Ja anledningen kan vara många och det hjälper inte alltid till att överanalysera och elta saker och ting. Nu är insulinet bytt och jag är äntligen sakta på väg neråt igen har sjunkit med 0,8 mmol/l under tiden som jag klinkat på tangenterna. Imorgon är det en ny dag och då blir det säkert bättre!

Emma har ju lovat hjälpa mig byta däcken på bilen, som äntligen kommit hem efter 3 veckor på verkstad pga en trasig noxsensor till AdBluen. Den där Emma är makalös och kan nog fixa det mesta med lite handledning, bara det inte gäller städa rummet eller plocka undan disken efter sig 😂🤣😂🤣.

Share