Mat och tankar

Mat är ju en väldigt stor del av vad den diabetiker hela tiden måste tänka på. Som jag varit inne på lite innan så när jag växte upp och framförallt första året. Så var mat situationen väldigt inrutad jag skulle äta 2 smörgåsar till frukost. Tog man bort en macka kunde man ta 1,5 dl corn flakes osv. Det var en specifik mängd potatis och pasta som skulle ätas till lunch och middag tillsammans med så mycket grönsaker. Och med grönsaker räknar vi inte tomat, gurka och isbergssallad. Det är väldigt väldigt lite nyttigheter som kroppen behöver i dem. Rolig fakta visste ni att i 22 huvuden av isbergssallad är det lika mycket fibrer som i 1 dl frysta gröna ärtor. Nu är det ju lite kolhydrater i just ärter och tex morrötter. Men det är något jag aldrig tagit insulin för dels är det så pass lite energi i att kroppen måste kämpa mer för att bryta ner det än vad vi tar upp i slutändan plus att det är så fiberrikt att det tar en lång stund för att det kommer ut blodet. Med detta sakt så måste varje diabetiker själv se till hur deras ev blodsocker reagera på just grönsaker.

Kvälls maten bestod ju av 4 mackor FYRA för en 11 årig grabb. Vissa kvällar var det tungt. Men jag var aktiv och idrottade mycket så i regel kunde man trycka i sig det. Men då lärde jag mig också att man kunde ju byta ut mat. En smörgås är ju ca 15 Kh en kexchoklad var 15 kh det fanns en storlek på kexchoklad på 80-90 talet som var lite mindre än de som är vanligast idag och de motsvarade ungefär ½ kexchoklad som är vanlig idag. Man kunde också byta en smörgås mot 6 dl poppade popcorn. Så fredag kvällar kunde det bli en stor bytta med popcorn. nu räknar man ju inte riktigt med kilokalorier längre som diabetiker som man gjorde då utan kolhydrater och då blir det inte riktigt samma mängd.

Nu mera äter man ju den mängd man själv vill och tar insulin efter mängden mat. sedan finns det ju alltid en tanke bakom mängden på just maten. Är det en aktiv dag måste man äta lite mer, och det är JÄTTE viktigt att äta regelbundet. Alla människor skulle må mycket bättre om de bara åt regelbundet. Frukost, mellis, lunch, mellis, middag och kvällsmat. Så har jag försökt att äta hela mitt diabetes liv och numera sedan vi är 2 diabetiker är det mer regelbundet än någonsin. Många tycker att hut kan ni äta så ofta!!! Grejen är den att äter man så och istället tar lite mindre portioner dvs äta ofta men lite så får man ett jämnare blodsocker och det mår alla bra av även de som inte är diabetiker.

Det som är svårast här hemma är att få grönsaker som fiberrika i Gabriel ( med honom är det svårt med alla grönsaker) eller ja nästan alla i familjen utom en som äter mer eller mindre allt. Vi ska ju ändå försöka äta 30-40% grönsaker av måltid.

Blodsocker enligt CGM i skrivandet stund Gabriel 3,4 mmol/l Henke 5,7 mmol/l

Share