Tekniksamhället

Offline - Home | Facebook

Vi hade ju lite strul med CGM sändare i förra veckan på Gabriel. Vilket är jättejobbigt. Men samtidigt är det rätt nyttigt. Som många av er vet jobbar ju jag med datorer och hemelektronik, tycker om tekniska lösningar osv. För söker hitta lösningar till att det inte är en följar telefon skolan tex som ska följa Gabriel blodsocker. För vad händer då den går sönder slarvars bort glöms eller liknade. Visst det kanske är inte så troligt men det kan ju hända. Det var en av flera anledningar till att jag tittade på Nightscout dvs den öppnakällkoden som gör det möjligt att se Gabriel blodsocker på hemsidan som vem som helst kan komma åt bara man vet adressen. gabbe.herokuapp.com här kan man se hur bra eller dåligt vi har koll på Gabriels blodsocker. Många som loopar (hemma byggt system för automatisk kontroll av blodsockernivåerna) använder Nightscout för det har så extrem många funktioner man kan lägga till och använda. Loop system är likande om än ytligare lite mer avancerat än vad Control-IQ är som Gabriel och jag kommer få under hösten till våra pumpar. Som per automatik kan ge Bolus och högre/minska basal för att ha att nå målvärdet.

Vad händer då om man skulle gå offline. dvs jätte teknikstrul som håller i sig i flera timmar/dagar. Då är det viktigt att kunna förstå och kunna hantera situationen. Ser det som en brandövning ju mer man tränar på det desto bättre går det när/om det händer. Får man strul med tekniken självklart ska man försöka fixa till det och få igång det så fort som möjligt. Men man kan inte vara beroende på tekniken till 100%. Då är det bra med lite CGM strul och pumpstull osv för att träna de små grå lite extra och få in i skallen vad behöver vi nu göra när för att lösa situationen. Både jag och Gabriel behöver ju fortsätta ta insulin, även om det strular man brukar säga att det aldrig ska gå längre tid än att man har någon typ av aktivt insulin i kroppen. vad betyder det? Jo Vi behöver fylla på med insulin var 3:e timme absolut minst. men man bör inte låta det gå mer än 2 timmar. Vad händer om vi inte gör det. Då börjar kroppen förgiftas med syror och man bildar ketoner. Här kan man även bilda så kallade svältketoner med ett bra blodsocker. Kanske inte efter 3 timmar. Men får du högt blodsocker i samband med pumpstrul går det rätt fort innan du börjar få problem. Pumpen ger oss insulin var 5 min i mycket små doser Gabriels något mindre än mina.

Blodsocker enligt CGM i skrivandet stund Gabriel 8,7 mmol/l Henke 7,8 mmol/l

Share